رباتیکسلامت و پزشکی هوشمند

دستکش توانبخشی با فناوری رباتیک نرم ساخته شد

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

 محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به طراحی دستکش توانبخشی با روش جدید و ربات نرم شدند که نمونه داخلی ندارد و نسبت به نمونه خارجی نیز مزیت‌ها و عملکرد بهتری دارد.

 محمد مهدی دالایی دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح طراحی و پیاده‌سازی دستکش توانبخشی گفت: اختلال در عملکرد دست که یکی از پرکاربردترین اندام‌ها در زندگی روزمره است، باعث ایجاد مشکلات متعددی در زندگی انسان می‌شود. بنابراین توانبخشی دست و بهبود عملکرد آن تاثیر زیادی در کیفیت زندگی بیمار دارد.

وی افزود: توانبخشی روندی مستمر دارد که نیازمند صرف هزینه و وقت بالایی با مراجعات مکرر به مراکز درمانی است. امروزه پژوهشگران با توسعه ربات‌های توانبخشی به دنبال به حداقل رساندن زمان و هزینه صرف شده در طول دوره توانبخشی هستند.

محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: در ایران با توجه به کمبود مراکز توانبخشی و روند افزایش سن جامعه و بیماران سکته مغزی و ناتوانی‌های ناشی از آن، نیاز به یک ربات توانبخشی دست که در قالب یک محصول برای عموم مردم قابل استفاده باشد احساس می‌شود.

دالایی خاطرنشان کرد: در این پژوهش تصمیم گرفته شد، یک دستکش توانبخشی سبک و ارزان قیمت برای کمک به افرادی با ناتوانی در عملکرد دست برای بازتوانی طراحی و ساخته شود. محصول ساخته شده با توجه به ویژگی‌های در نظر گرفته شده برای آن مانند سبکی، عملکرد دوجهته (باز و بسته کردن انگشتان) و تمرین آینه‌ای، به خوبی هدف این پژوهش که بازتوانی دست بیماران در تمامی مراحل توانبخشی است را فراهم می‌کند.

وی یادآور شد: برای ساخت این دستکش از ورق‌های پلیمری و دوخت حرارتی استفاده شده که یک روش نوین در ساخت ربات‌های نرم است. طراحی دوخت‌های این دستکش نیز در مقایسه با پژوهش‌های گذشته یک شیوه جدید محسوب می شود. محصول تولید شده نمونه داخلی تجاری شده نداشته و در مقایسه با نمونه خارجی آن هم ارزان تر است و هم ویژگی‌های عملکردی بهتری دارد. نمونه خارجی این محصول هم با استفاده از لوله‌های خرطومی ساخته شده است که اولا حجیم‌تر و سنگین‌تر است و امکان باز کردن انگشت به صورت فعال را ندارد.

سبک‌تر بودن و سهولت بیشتر در استفاده، هزینه تمام شده ارزان‌تر و امکان باز و بسته کردن به صورت فعال از مزیت‌های طرح به شمار می رود.

این محقق با بیان اینکه در ساخت این دستکش از عملگرهای نرم استفاده شده، گفت: ربات‌های نرم پژوهش‌های گذشته اغلب از سیلیکون ساخته شده‌اند که نیاز به قالب گیری دارند و پروسه ساخت طولانی دارند به همین دلیل از ورق‌های پلیمری برای ساخت عملگرهای نرم استفاده کردیم.

دالایی ادامه داد: محصول تولید شده در این پژوهش می‌تواند در مراکز توانبخشی و فیزیوتراپی‌ها استفاده شود، همچنین به دلیل مستقل بودن محصول تولید شده از حضور فیزیوتراپ فیزیکی حین تمرین توانبخشی، بیماران دچار اختلال در عملکرد دست می‌توانند با تهیه این محصول تمرینات خود را در منزل ادامه دهند. مرحله بعدی آزمون‌های بالینی برروی بیماران و بازخورد از فیزیوتراپ‌ها است. پس از بازخورد در صورت نیاز محصول اصلاح شده و به مرحله تجاری‌سازی و تولید انبوه می‌رسد.

براساس اعلام دانشگاه صنعتی امیرکبیر، اساتید راهنمای این پروژه دکتر محمد زارعی نژاد و دکتر عبدالرضا اوحدی همدانی اعضای هیات علمی این دانشگاه هستند. این پژوهش محصول محور در اولین جشنواره ملی فناوری‌های توانبخشی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، حائز رتبه برتر شد. طرح یادشده به همت محققان دانشکده مهندسی مکانیک و پژوهشکده فناوری های نو دانشگاه صنعتی امیرکبیر به سرانجام رسیده است.

منبع: ایرنا

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا