تراشههوش مصنوعی

رونمایی AMD از Ryzen Embedded 8000؛ اولین پردازنده‌ها با هوش مصنوعی برای صنایع

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند
وحید علی‌محمدی

سال گذشته شاهد رونمایی از تراشه‌های پردازنده Ryzen 8000G از سوی AMD برای کاربران دسکتاپ بودیم ولی حالا این شرکت نسخه Embedded آنها را نیز معرفی کرده که می‌توانند در ربات‌ها و تجهیزات پیشرفته صنعتی مورد استفاده قرار بگیرند. این تراشه‌ها با توان پردازشی ترکیبی خود با هوش مصنوعی می‌توانند تحولی بزرگ در صنایع ایجاد کنند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

بنابر گزارش VideoCardz، شرکت AMD از پیشرفته‌‎ترین مدل تراشه‌های پردازشی Embedded تا نهفته خود رونمایی کرده که نام آنها برای بسیاری از شما آشنا خواهد بود. سری Ryzen Embedded 8000 علی‌رغم تشابه با سری Ryzen 8000G تفاوت‌های ویژه‌ای با آنها دارند که این تفاوت‌ها ناشی از اختلاف در الگوی توسعه و استفاده آنهاست.

سری تراشه‌های پردازشی Ryzen Embedded 8000 نخستین محصولات پردازشی حوزه «نهان» تیم قرمز هستند که واحدهای پردازش عصبی (NPU) مبتنی بر معماری AMD XDNA را با عناصر سنتی CPU و GPU ترکیب می‌کنند. این تراشه‌ها همچنین برای تنوع و قابلیت انطباق بار کاری با هدف کاربردهای صنعتی هوش مصنوعی (AI) نیز بهینه شده‌اند.

بیشتر بخوانیم: نقش رایانش ابری در تحول دیجیتال

کاربردهای پردازنده‌های Ryzen Embedded 8000

مهندسان و توسعه‌دهندگان راهکارهای تعبیه‌شده می‌توانند از قدرت پردازشی و ویژگی‌های پیشرو برای طیف گسترده‌ای از کاربردهای صنعتی AI از جمله بینایی ماشینی، رباتیک و اتوماسیون صنعتی بهره ببرند. هوش مصنوعی امروزه به طور گسترده‌ای در کاربردهای بینایی ماشینی برای بهبود فرآیندهای کنترل کیفیت و بازرسی استفاده می‌شود.

AI همچنین می‌تواند به ربات‌ها در تصمیم‌گیری‌های برنامه‌ریزی مسیر به صورت زمان‌واقعی و سازگاری با محیط‌های پویا کمک کند. در اتوماسیون صنعتی، پردازش AI به دستگاه‌های هوشمند بسیار پیشرفته کمک می‌کند تا تحلیل‌ها و تصمیم‌گیری‌های پیچیده را بدون نیاز به اتصال به شبکه‌های پردازش ابری انجام دهند. این امر امکان نظارت زمان‌واقعی، نگهداری پیشگیرانه و کنترل خودکار فرآیندهای صنعتی را فراهم می‌کند؛ اهدافی که در نهایت به بهبود کارایی عملیاتی و کاهش زمان توقف سیستم‌ها کمک شایانی می‌کند.

مشخصات پردازنده‌های AMD RYZEN EMBEDDED 8000

محصولات تعبیه‌شده AMD به صورت سنتی از پردازش گرافیکی AMD Radeon به همراه CPUهای AMD بهره می‌بردند، جایی که GPU برای تسریع AI و بار کاری استفاده می‌شد. با این حال، برای طراحی‌های تعبیه‌شده نسل بعدی، از معماری XDNA و موتورهای قدرتمند AI آن در پردازنده‌های جدید AMD Ryzen Embedded 8000 Series برای افزایش عملکرد AI استفاده شده است.

با به کارگیری این منابع، عملکرد کامل پردازنده می‌تواند تا ۳۹ تریلیون عملیات در ثانیه (TOPS) افزایش یابد، که تا ۱۶ TOPS آن توسط NPU ارائه می‌شود؛ توان پردازشی بسیار بالایی که برای بارهای کاری محاسباتی صنعتی متنوع و ویژه هدف‌گذاری شده است. افزایش TOPS با ترکیب معماری‌های AMD، از جمله AMD XDNA در NPU، AMD RDNA 3 در GPU و Zen 4 در CPU به دست می‌آید، که هم‌افزایی توان پردازشی مجموعه این هسته‌ها موجب بهبود مشهود عملکرد کلی سیستم و بهینه‌سازی آن می‌شود.

شرکت AMD برای ساخت پردازنده‌های سری AMD Ryzen Embedded 8000 از فناوری ساخت نسل بعدی ۴ نانومتری شرکت TSMC بهره گرفته است. در بخش CPU این تراشه‌ها نیز شاهد استفاده از پردازنده‌های x86 تا ۸ هسته (۱۶ رشته) هستیم. پیشرفت‌های فرآیند ساخت در این سری، معیارهای «عملکرد بر وات» را که با نسل قبلی دستگاه‌های Ryzen Embedded Series به دست آمده بود، به صورت واضحی افزایش خواهد داد. این بهبود عملکرد در نهایت موجب افزایش کلی عملکرد پردازش دستگاه در همه سطوح از جمله AI و ارتقای گسترده آن نسبت به نسل‌های قبل می‌شود.

نکته قابل ذکر دیگر این است که با پشتیبانی از پروفایل‌های قدرت طراحی حرارتی (TDP) قابل تغییر از ۱۵ تا ۵۴ وات، پردازنده‌های سری AMD Ryzen Embedded 8000 یک گام بزرگ رو به جلو در کارایی محاسباتی صنعتی برای کاربردهای AI را ارائه می‌دهند.

بیشتر بخوانیم: مدیران ارشد فناوری (CIO) چگونه هوش مصنوعی مولد در سازمان‌ها را هدایت می‌کنند

قابلیت‌های پیشرفته، اکوسیستم باز

با استفاده از فناوری AMD RDNA 3، یک پردازنده AMD Ryzen Embedded 8000  با اندازه کوچک می‌تواند تا چهار نمایشگر مستقل با وضوح ۴K را ضمن پشتیبانی از رمزگشایی و رمزنگاری سخت‌افزاری برای کدک‌های ویدئویی محبوب از جمله AV1، H.264 و H.265 راه‌اندازی کند.

این پردازنده‌ها همچنین ۲۰ مسیر PCle Gen4 را روی تراشه ارائه می‌دهند، که انعطاف‌پذیری ورودی/خروجی سطح بالایی را برای شتاب‌دهنده‌های تخصصی و سایر کارت‌های افزودنی به سیستم نهایی فراهم می‌کند.

پردازنده‌های سری AMD Ryzen Embedded 8000 همچنین از آخرین پشتیبانی حافظه دو کاناله DDR5 تا ۵۶۰۰ میلیون دستورالعمل در ثانیه (MT/s) بهره می‌برند و از تکنیک ECC نیز پشتیبانی می‌کنند.

ویژگی جذاب دیگر این تراشه‌ها پشتیبانی آنها از مجموعه نرم‌افزاری متن باز و بدون حق امتیاز شامل کتابخانه‌ها و مدل‌های استنتاج، و یک کیت توسعه نرم‌افزاری (SDK) برای بهینه‌سازی و تسهیل توسعه و پیکربندی سیستم‌های Embedded است

ذکر این توضیح در این بخش لازم است که تا پیش از این راهکارهای امبدد AMD تنها از سیستم‌عامل ویندوز پشتیبانی می‌کردند ولی ساختار جدید از چارچوب‌های محبوب AI از جمله PyTorch و TensorFlow نیز پشتیبانی می‌کند و مضاف بر آنها با مدل‌های آموزش‌دیده‌ پلتفرم HuggingFace نیز سازگار است.

در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که شرکت AMD با ODMهای فعال در حوزه تجهیزات تعبیه‌شده از جمله Advantech، ASRock و iBASE نیز همکاری گسترده‌ای را شروع کرده تا اکوسیستمی متنوع از پلتفرم‌های نوآورانه را که از پردازنده‌هایAMD Ryzen Embedded 8000  پشتیبانی می‌کنند را در دسترس مهندسان قرار دهد.

منبع: شهرسخت‌افزار

بیشتر بخوانیم: مردم چگونه از هوش مصنوعی مولد (GenAI) استفاده می‌کنند؟

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا