اینترنت اشیاپیشنهاد سردبیر

IoT یا اینترنت اشیاء چیست؟

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

این روزها که صحبت از پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن اشیای هوشمند در میان آمده، حتما اصطلاح IoT یا اینترنت اشیاء به گوش شما هم خورده است. در واقع IoT یک فناوری نوین است که توانایی انتقال داده‌ها از طریق شبکه و بدون نیاز به ارتباط مستقیم انسان با شیء فیزیکی را فراهم می‌کند. ما در این مقاله قصد داریم به طور کامل مبحث IoT را برای شما شرح دهیم پس در ادامه با ما همراه باشید.

اینترنت اشیاء یا IoT چیست؟

در حقیقت فناوری IoT شبکه‌ای از اشیای فیزیکی را توصیف می‌کند که از طریق اینترنت و با کمک حسگرها، نرم افزارها و سایر فناوری‌ها به منظور اتصال و تبادل داده بین دستگاه‌ها، انسان‌ها و سیستم‌های دیگر فعالیت می‌کنند. این دستگاه‌ها می‌توانند شامل اشیای خانگی معمولی و یا ابزارهای صنعتی پیچیده باشند. برای مثال خودرویی را تصور کنید که دارای حسگرهای داخلی است تا در صورت پایین آمدن فشار باد لاستیک به راننده هشدار دهد. یا هر شی طبیعی یا مصنوعیه دیگری که بتوان به آن یک آدرس IP اختصاص داد که قادر به انتقال داده های دریافتی خود از طریق یک شبکه باشد.

اینترنت اشیا چطور کار می‌کند؟

یک اکوسیستم IoT متشکل از دستگاه‌های هوشمند مبتنی بر وب است، که از سیستم‌هایی مانند پردازنده‌ها، حسگرها و سخت افزارهای ارتباطی به منظور جمع آوری، ارسال و اقدام بر روی اطلاعات به دست آمده از محیط پیرامونشان استفاده می‌کنند. این دستگاه‌ها داده‌های حسگری را که با اتصال به دروازه اینترنت اشیاء و یا سایر دستگاه‌ها جمع آوری کرده اند به اشتراک می گذارند. این داده‌ها یا برای تجزیه و تحلیل به ابر ارسال می‌شود یا با سایر دستگاه‌های مرتبط ارتباط برقرار می‌کنند و یا مجموعه گسترده ای از برنامه‌ها را هدایت می‌کند.

چرا IoT یا اینترنت اشیاء انقدر مهم است؟

در چند سال گذشته IoT به یکی از مهمترین فناوری‌های قرن بیست و یکم تبدیل شده است. در حال حاضر این امکان وجود دارد که شما لوازم حیاتی و مهم خود مانند وسایل آشپزخانه، ماشین ‌ها، زنگ درب و مانیتورهای کودک را از طریق دستگاه‌های تعبیه شده به اینترنت متصل کنید. تا ارتباط یکپارچه بین افراد، فرایندها و دستگاه‌ها را امکان پذیر کنید.

در این فناوری اشیای فیزیکی می‌توانند با استفاده از محاسبات کم هزینه، فضای ابر، تجزیه و تحلیل و فناوری‌های تلفن هوشمند، اطلاعات به دست آمده را با کمترین مداخله انسانی جمع آوری و یا به اشتراک بگذارند. در حال حاضر سیستم‌های دیجیتال قادرند تعامل بین چیزهای متصل را ضبط، نظارت و تنظیم کنند. در واقع دنیای فیزیکی و دیجیتال یک همکاری خوب را با یکدیگر شروع کردند تا به رفاه و تکامل جامعه بشری ختم شود.

چه تکنولوژی‌هایی اینترنت اشیاء را ممکن کرده اند؟

هرچند ایده IoT برای مدت طولانی‌ای مورد بحث بوده است، با این حال مجموعه‌ای از پیشرفت‌های اخیر در تعدادی از فناوری‌ها این ایده قدیمی بشر را عملی کرده و در دسترس عموم قرار داده است.

۱-فناوری سنسورهای کم هزینه و کم مصرف

وجود سنسورهای مقرون به صرفه و قابل اعتماد، استفاده از فناوری اینترنت اشیا را برای تولید کنندگان بیشتری ممکن ساخته اند. این امر قابلیت اتصال مجموعه ای از پروتکل های شبکه برای اینترنت، اتصال حسگرها به ابر و سایر موضاعات دیگر را برای انتقال کارآمد اطلاعات آسان کرده است. به عبارتی می‌توان گفت با وجود این فناوری راهی برای دست یابی به IoT برای نسل‌های امروزی فراهم آمد.

پلتفرم‌های محاسبات ابری

افزایش در دسترس بودن پلت فرم‌های ابری، کسب و کارها و مصرف کننندگان را قادر ساخته تا بتوانند بدون نیاز به مدیریت تعداد زیادی از افراد به زیرساخت‌هایی که برای افزایش مقیاس نیاز دارند دسترسی یابند.

قدرت تجزیه و تحلیل و یادگیری ماشینی

با پیشرفت در هوشمند سازی ماشین آلات و ایجاد قدرت تجزیه و تحلیل در آنها کسب و کارها می‌توانند با سرعت بیشتری به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. ظهور این فناوری‌های متحد همچنان مرزهای اینترنت اشیاء را پیش می‌برد و داده های تولید شده توسط IoT نیز این فناوری‌ها را تغذیه می‌کند.

پیشرفت هوش مصنوعی کلامی AI

پیشرفت ها در شبکه عصبی و پردازش زبان طبیعی در هوش مصنوعیه برخی از لوازم IoT مانند دستیار هوشمند الکسا، کورتانا و سیری آنها را برای استفاده خانگی و روزمره جذاب تر و مقرون به صرفه تر کرده است.

اینترنت اشیای صنعتی یا IIoT چیست؟

این نوع از اینترنت اشیاء به کاربرد فناوری IoT در تنظیمات صنعتی، به ویژه با توجه به ابزار دقیق و کنترل حسگرها و دستگاه‌هایی که با فناوری ابر درگیر هستند اشاره دارد. اخیرا برخی از صنایع در ارتباطات ماشین با ماشین برای دستیابی به اتوماسیون و کنترل بی سیم استفاده کرده اند. اما با ظهور ابر و فناوری های وابسته مانند قابلیت تجزیه و تحلیل و یادگیری ماشین، صنایع می‌توانند به یک لایه اتوماسیون جدید دست یابند و با آن درآمد بیشتر و همین طور مدل‌های تجاری جدیدی ایجاد کنند. از IIoT گاهی اوقات به نام موج چهارم انقلاب صنعتی یا Industry 4.0 نیز یاد می‌شود. در زیر برخی از کاربردهای IIoT را برایتان نام بردیم:

  • تولیدات هوشمند و دقیق بدون دخالت مستقیم انسان
  • پیش بینی هوشمندانه
  • پیشگیری از بروز خطا
  • ایجاد شبکه‌های برق هوشمند
  • ایجاد شهرهای هوشمند
  • زنجیره های توزیع هوشمند
  • لجستیک هوشمند

بالا بردن ارزش کسب و کار با IoT

همان طور که IoT به طور روز افزون در بازار گسترش می‌یابد، کسب و کارها از ارزش فوق العاده تجاری که می‌تواند ارائه دهد باخبر می‌شوند و روی آن سرمایه گذاری می‌کنند. این مزایا عبارتند از:

  • استخراج اطلاعات مبتنی بر داده‌های اینترنت اشیا برای کمک به مدیریت بهتر کسب و کار
  • رشد بهره وری و پیشرفت عملکردهای تجاری
  • ایجاد کسب و کارهای جدید و جریان های مالی بیشتر
  • اتصال آسان و یکپارچه به فضای دیجیتال برای سرعت بخشیدن به کار
  • صرفه جویی در زمان نیروهای انسانی

چه صنایعی می‌توانند از اینترنت اشیاء بهرمند شوند؟

اینترنت اشیاء می‌تواند در بیشتر صنایع کاربرد داشته باشد. اما در صنایعی مانند خودروسازی، شهرسازی، کشاورزی، پزشکی و غیره بسیار پر کاربرد است. ما در زیر به بررسی برخی از این مشاغل پرداختیم:

تولیدات

تولید کنندگان می‌توانند برای نظارت دقیق گزینه‌هایی مانند تعمیرات و یا پیشگیری از اسیب به تجهیزات حسگرهایی را تعبیه کنند. این حسگر‌ها قبل از خرابی آن را تشخیص داده و یا آن را اندازه گیری کنند. این موضوع به تولید کنندگان کمک می‌کند تا هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهند، زمان کار بهتری داشته باشند و مدیریت عملکرد دارایی را بهبود بخشند.

خودرو سازی

این صنعت مزایای قابل توجهی را از برنامه های کاربردی اینترنت اشیاء دریافت می‌‌کند. حسگرهای هوشمند می توانند خرابی‌های قریب الوقوع را در وسایل نقلیه شناسایی کرده و به راننده هشدار دهند.

خرده فروشی‌ها

برنامه ‌های کاربردی IoT به شرکت های خرده فروشی امکان مدیریت موجودی، بهبود تجربه کاربری، بهینه سازی زنجیره تامین و کاهش هزینه‌های عملیاتی را می‌دهد. برای مثال تعبیه حسگرهایی بر روی قفسه‌ها می تواند وزن کالاها را محاسبه و به محض تمام شدن موجودی انبار هشدار دهد. یا به صورت هوشمند پیشنهادات و یا تخفیفات هدفمندی را به مشتریان ارائه دهند.

ایمنی در همه صنایع

علاوه بر ردیابی اشیای فیزیکی، IoT می‌تواند برای بهبود ایمنی کارگران نیز استفاده شود. به عنوان مثال کارگرانی را تصور کنید که در محیط‌های خطرناک مانند معادن، میادین نفت و گاز ، نیروگاه‌های شیمیایی و غیره مشغول به کار هستند. در این مواقع هنگامی که آنها به برنامه های مبتنی بر حسگرهای اینترنت اشیاء متصل می شوند، می توانند از حوادث مطلع شوند و یا در اسرع وقت از وقوع حوادث جان سالم به در ببرند.

منبع: ایده‌بان

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا