۷ کاربرد هوش مصنوعی در صنایع
استفاده از هوش مصنوعی در صنایع، کنترل کیفیت، کوتاه شدن زمان طراحی و کاهش تولید ضایعات را به همراه خواهد داشت.
طبق گزارش The Manufacturer، ۹۲% از مدیران ارشد تولید در کشورهای پیشرفته باور دارند که “کارخانههای هوشمند ” که پایههای آنها بر اساس استفاده از تکنولوژیهای دیجیتال و هوش مصنوعی میباشند، قرار است باعث افزایش چشمگیر بهره وری و توانمندسازی کارکنان در جهت کار هوشمندانه شود. البته همواره بین صحبت و عمل فاصله وجود دارد اما به نقل از Forrester در حال حاضر ۵۸% از کسب و کارها و غولهای تکنولوژی به دنبال یافتن راهکارهای هوش مصنوعی میباشند و حدود ۱۲% آنها به طور فعال در حال استفاده از این راه حلها میباشند.
طبق برآوردهای Accenture و Frontier Economics تا سال ۲۰۳۵ فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی قرار است تا ۴۰% باعث افزایش بهره وری نیروی کار شود و برای ۱۶ صنعت در حوزههای مختلف افزایش چشمگیری در تولید به همراه داشته باشد. در همین مقاله ذکر شده که به عقیده نویسنده، هوش مصنوعی میتواند به میزان ۳. ۸ تریلیون دلار ارزش افزوده ناخالص تا سال ۲۰۳۵ به بخش تولید اضافه کند که در مقایسه با حالت معمولی کسب و کارها افزایشی ۴۵ درصدی دارد.
طبق اظهارات اندرو ان جی، یکی از بنیانگذاران Google Brain و Coursera، استفاده از هوش مصنوعی در صنایع، کنترل کیفیت، کوتاه شدن زمان طراحی و کاهش تولید ضایعات را به همراه خواهد داشت. او به درستی به این امر اشاره کرده زیرا که چند سالی است که هوش مصنوعی باعث دگرگونی صنعت در حوزههای مختلفی شده است. در این مقاله میخواهیم به بررسی ۷ مورد از کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع بپردازیم.
بیشتر بخوانید: ۷ نشانه که مدیران فناوری اطلاعات (CIO) در مسیر تحول دیجیتال نیستند
کنترل کیفیت با استفاده از هوش مصنوعی
نقصهای بسیار کوچک که در محصولات تولید شده وجود دارند، به چشم نمیآیند و معمولاً از قلم میافتند زیرا هرچقدر هم که بازرس کنترل کیفیت مجرب باشد، چنین نقصهایی با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نیستند. برای رفع این مشکل میتوان از کامپیوترهایی استفاده کرد که مجهز به دوربینهایی هستند که با استفاده از هوش مصنوعی می تواند حتی کوچکترین عیوب را در محصولات شناسایی کند. فناوری ماشین ویژن به ماشینهای این قدرت را میدهد تا بتوانند “ببینند” و با استفاده از این توانایی با دیدن محصولات موجود در خط تولید متوجه عیوب موجود در آنها شوند. با استفاده از این کاربرد هوش مصنوعی در خط تولید میتوان تا حد زیادی از کیفیت محصولات تولیدی اطمینان کسب کرد.
پیشبینی حالتهای شکست توسط هوش مصنوعی
کارشناسان معمولاً با توجه به محصولات و فرآیندها به نتیجهگیریهایی میرسند که گاهی ممکن است درست نباشد و با شکست در پیشبینیهایشان مواجه شوند. به همین دلیل بسیاری از محصولات تولید شده ممکن است به روشهای مختلف با شکست رو به رو شوند. حتی پس از تولید یک محصول و فروش آن ممکن است در اولین استفاده خراب شود و تولید آن با شکست مواجه شود. معمولاً روشهایی که در صنایع برای کنترل و بازرسی تولیدات و عیوب آنها استفاده میشوند تا حدی پیش داورانه میباشد و ممکن است با آن چه که در واقعیت وجود دارد متفاوت باشد. به کمک هوش مصنوعی میتوان از دادهها و اطلاعات بسیاری که درباره آزمایش محصولات و نحوه ارائه آنها وجود دارد، بخشهایی که در خط تولید نیاز به آزمایش و بررسی بیشتری دارند را شناسایی کرد.
پیشبینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات
با استفاده از هوش مصنوعی کارخانههای فعال در صنایع مختلف میتوانند با دقت بالایی پیشبینی کنند که هر کدام از ماشینهای خط تولید چه زمانی به تعمیرات نیاز خواهند داشت. با استفاده از یادگیری ماشین، هوش مصنوعی میتواند به پیشبینی زمان تعمیر ماشینها پرداخته و بدین ترتیب از خرابیهای بدون برنامهای که بر روند تولید محصولات تأثیرگذار خواهد بود جلوگیری کند. فنآوریهایی مانند سنسورها و آنالیزهای پیشرفته که در تجهیزات تولیدی به کار میروند، با توجه به هشدارها به پیشبینی زمان مورد نیاز برای تعمیرات میپردازند.
بیشتر بخوانید: استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی برای مدیریت دارایی آینده
طراحی تولیدی
طراحی تولیدی فرآیندی است که در آن با استفاده از یک نرمافزار شماری از خروجیهای دارای مشخصات و طراحی خاصی تولید میشوند. طراحان و مهندسها با وارد کردن اهداف مورد نظر برای طراحی و پارامترهایی مانند مواد اولیه، روشهای تولید و محدودیتهای هزینهای در نرمافزار طراحی مورد نظر، به گزینههایی برای طراحی میرسند. هوش مصنوعی در این زمینه نیز کاربرد دارد. هوش مصنوعی با استفاده از تکنیکهای یادگیری ماشین، قادر است از نمونههای اشتباه و درست که مکرراً تولید شدهاند، برای آموزش استفاده کند و به طراحی نمونهها بپردازد.
تأثیرات محیطی
میدانیم که روند تولید محصولات در صنایع مختلف باعث آسیب رسیدن به محیط زیست در حجمهای مختلف میشود. به خصوص در تهیه مواد اولیه و استخراج آنها آسیبهای جبران ناپذیری به منابع طبیعی و محیط زیست وارد میشود. برخی از فعالان محیط زیستی معتقدند که هوش مصنوعی میتواند راهکاری برای تغییر روند تولید و کاهش تأثیرات مخرب صنعت بر روی محیط زیست باشد. هوش مصنوعی میتوانند به تولید و توسعه مواد اولیه سازگار با محیط زیست کمک کرده و بهره وری انرژی را مدیریت کند.
بیشتر بخوانید: بهرهگیری از هوش مصنوعی برای سادهسازی فرایندهای تولید
استفاده از دادهها
راههای بسیار زیادی برای استفاده از کلان داده ها در صنایع وجود دارد. تولیدکنندگان، دادههای بسیار زیادی در زمینههای مختلف، مانند عملیاتها و فرآیندها و…، جمعآوری میکنند که با تجزیه و تحلیل پیشرفتهی این دادهها میتوانند به اطلاعات بسیار حیاتی برسند. برای مثال با آنالیز کلان دادهها میتوان به اطلاعات مهمی در زمینه مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت ریسک، پیشبینیها و حجم فروش، کیفیت محصول و … دست یافت. این موارد تنها بخشی از کاربردهای هوش مصنوعی و کلان داده در صنایع میباشد که میتواند بینش عمیقی به فعالان این حوزه ببخشد که با هیچ کدام از روشهای سنتی قبلی قابل دستیابی نبود.
خدمات مشتری
خدمات مشتری و پشتیبانی از آنها یکی از مهمترین بخشهای بسیار مهم هر صنعت و کسب و کاری میباشد و به خصوص در برخی صنایع که با مشتریان به صورت مستقیم ارتباط دارند، اهمیت بیشتری میابد. در این صنایع، همان طور که گفته شد اهمیت خدمات به مشتری چندین برابر میشود و بهرهگیری از راهکارهای نوین برای بهبود این خدمات باید در نظر گرفته شود. یکی از این راهکارهای نوین هوش مصنوعی می باشد که میتواند در این بخش تحول به خصوصی ایجاد کند.
آیا هوش مصنوعی آینده صنعت است؟
هوش مصنوعی قطعاً قرار است در آینده ای نزدیک بازی را تغییر دهد و تحولات چشمگیری را در صنایع ایجاد کند. با گذشت زمان تکنولوژیهای مبتنی به هوش مصنوعی بالغتر شده و هزینههای آن برای شرکتها معقولتر شده و انتظار میرود بسیاری از کسب و کارها در آیندهی نزدیک به هوش مصنوعی روی بیاورند. با استفاده از هوش مصنوعی در حوزه صنعت نیز میتوان از تصمیمگیریهای بهتر، فرآیندهای تولید دقیقتر و هزینههای کمتر برخوردار شد و با توجه به همه این موارد، بله، هوش مصنوعی آینده صنعت خواهد بود.
منبع: عامراندیش
بیشتر بخوانید: ۱۰ شرکت برتر معدنی در زمینه امنیت سایبری