افزایش انتشار کربن از سوی مراکز داده و کریپتو
شهرزاد زمانی
استخراج کریپتو و مراکز داده احتمالاً در سه سال آینده ۳.۵ درصد از تقاضای برق جهان و انتشار کربن را تشکیل میدهد. رمزارزها و هوش مصنوعی چه اشتراکی دارند؟
تجهیزات پرقدرت برای استخراج داراییهای رمزنگاریشده برق زیادی استفاده میکنند. مراکز داده و استخراج رمزارز در حال حاضر ۲ درصد از مصرف برق جهانی و نزدیک به یک درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهانی را تشکیل میدهند و رد پای کربن آنها در حال افزایش است.
یک تراکنش بیتکوین تقریباً به همان مقدار برقی نیاز دارد که یک فرد متوسط در غنا یا پاکستان در سه سال مصرف میکند. برای درک برق مصرفی مراکز داده هوش مصنوعی، میتوان مثال زد درخواستهایی که از ChatGPT میشود، ۱۰ برابر بیشتر از جستوجوی Google به برق نیاز دارند.
بیشتر بخوانید: افزایش مصرف انرژی و بحران زیستمحیطی با هوش مصنوعی!
تقاضای جهانی برق
همانطور که نمودار نشان میدهد، در سال ۲۰۲۲، استخراج کریپتو و مراکز داده روی هم ۲ درصد از تقاضای برق جهان را تشکیل میدادند.
بر اساس برآوردهای صندوق بینالمللی پول، بر اساس پیشبینیهای آژانس بینالمللی انرژی، احتمالاً این سهم در سه سال آینده به ۳.۵ درصد خواهد رسید. این عدد معادل مصرف فعلی ژاپن، پنجمین مصرفکننده بزرگ برق جهان، است.
تاثیر این فعالیتها بر آبوهوا، جدا از مزایای اجتماعی و اقتصادی آنها، جای نگرانی دارد. یکی از مقالات اخیر صندوق بینالمللی پول نشان داد استخراج کریپتو میتواند تا سال ۲۰۲۷، 0.7 درصد انتشار دی اکسید کربن جهانی را ایجاد کند.
گسترش تجزیهوتحلیل به مراکز داده (بر اساس برآوردهای آژانس بینالمللی انرژی) به این معنی است که انتشار کربن آنها تا سال ۲۰۲۷ به ۴۵۰ میلیون تن یا ۱.۲ درصد از کل انتشار کربن جهان میرسد.
بیشتر بخوانید: صرفهجویی با هوش مصنوعی در مصرف انرژی کسبوکارها
مهار گازهای گلخانهای با مالیات
سیستم مالیاتی یکی از راههای هدایت شرکتها به سمت مهار انتشار گازهای گلخانهای است. طبق برآوردهای صندوق بینالمللی پول، مالیات مستقیم ۰.۰۴۷ دلاری در هر کیلووات ساعت، صنعت ماینینگ کریپتو را به کاهش انتشار گازهای گلخانهای خود در راستای اهداف جهانی سوق میدهد. اگر تاثیر آلودگی هوا بر سلامت محلی را نیز در نظر بگیریم، این نرخ مالیات باید به ۰.۰۸۹ دلار افزایش یابد که به معنای افزایش ۸۵ درصدی در میانگین قیمت برق برای استخراجکنندگان است. چنین مالیاتی درآمد سالانه دولت را به میزان ۵.۲ میلیارد دلار در سطح جهان افزایش و انتشار سالانه گازهای گلخانهای را تا ۱۰۰ میلیون تن کاهش میدهد (در حدود انتشار فعلی بلژیک).
برای مراکز داده، مالیات هدفمند بر مصرف برق آنها باید ۰.۰۳۲ دلار در هر کیلووات ساعت یا ۰.۰۵۲ دلار با احتساب هزینههای آلودگی هوا تعیین شود. این مقدار کمی پایینتر از استخراج رمزارز است چراکه مراکز داده در مکانهایی با انرژی تجدیدپذیر و برق سازگارتری با محیط زیست قرار دارند. این میزان مالیات میتواند سالانه ۱۸ میلیارد دلار درآمد دولت را افزایش دهد.
امروزه وضعیت برعکس است. بسیاری از مراکز داده و ماینرهای رمزارز از معافیت مالیاتی سخاوتمندانه و مشوقهای درآمد، مصرف و دارایی بهرهمند میشوند. با توجه به آسیبهای محیطزیستی، نبود اشتغال قابل توجه و فشار بر شبکه برق (احتمالاً افزایش قیمت برای خانوارها و کاهش تقاضا برای استفاده از سایر کالاهای آلاینده مانند خودروهای برقی)، مزایای خالص این رژیمهای مالیاتی ویژه در بهترین حالت نامشخص است.
بیشتر بخوانید: چگونه رایانش ابری به شرکتها در دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک میکند
سیاستهای تشویقی
از طرف دیگر، برنامههای کاربردی هوش مصنوعی میتوانند به استفاده هوشمندانهتر و کارآمدتر انرژی منجر شوند که برخی معتقدند میتواند به کاهش تقاضای برق کمک کند. سیاستهای درست همچنین میتوانند انگیزه توسعه برنامههای هوش مصنوعی با آثار سرریز اجتماعی مثبت باشند و در عین حال آسیبهای محیطزیستی را برطرف کنند.
برای سیاستگذاران، قیمت کربن هماهنگ به صورت گسترده بین کشورها بهترین راه برای مهار انتشار گازهای گلخانهای خواهد بود، زیرا باعث کاهش مصرف سوخت فسیلی، منابع انرژی پاکتر و بهبود بهرهوری انرژی میشود. برای محدود کردن گرمایش جهانی به ۲ درجه، کشورها باید اقدامات بیشتری معادل افزایش قیمت هر تن تولید کربن به ۸۵ دلار تا سال ۲۰۳۰ انجام دهند.
در غیاب این قیمت هماهنگ جهانی کربن، اقدامات هدفمند میتواند استخراجکنندگان کریپتو و مراکز داده را تشویق به استفاده از تجهیزات با انرژی کارآمدتر کند و حتی ممکن است انگیزه برای استخراج ارزهای دیجیتال با انرژی کمتر باشد. قرار دادن مالیات بر برق با ایجاد اعتبار برای آلایندگی صفر، قراردادهای خرید برق دوجانبه و گواهینامههای انرژی تجدیدپذیر بالقوه نیز به این امر کمک خواهند کرد.
منبع: تجارتنیوز
بیشتر بخوانید: نوآوری در حمل و نقل برای کاهش آلودگی