شهر هوشمندگزارشهوش مصنوعی

ابزارهای نوین هوش مصنوعی در خدمت پلیس هند

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

در ژانویۀ ۲۰۲۴، پلیس دهلی در هند با بهره‌گیری از هوش مصنوعی موفق به حل پرونده‌ای پیچیده شد. یک تیم ۳۰ نفره توانستند به کمک این فناوری، چهرۀ فردی را که به دلیل آسیب شدید قابل‌شناسایی نبود، بازسازی کنند. تصویر تولید شده توسط هوش مصنوعی چهره مردی با چشمان باز را نشان می‌داد، که این موضوع به عنوان یک پیشرفت بزرگ و قابل‌توجه شناخته شد. پلیس برای افزایش شانس شناسایی، پس‌زمینه تصویر را نیز تغییر داد و آن را در سایت ردیابی جرایم و مجرمان (CCTN) بارگذاری کرد. این اقدام نتیجه‌بخش بود، زیرا برادر فرد فوت‌شده با دیدن تصویر، با پلیس تماس گرفت و قربانی را با نام «هیتندرا» شناسایی کرد.

بیشتربخوانید: ساخت تراشه‌های آنالوگ برای هوش مصنوعی با مصرف کم انرژی

هوش مصنوعی به عنوان دستیار کاراگاهان

این تنها آغاز ماجرا بود. اخیراً روزنامه «داینیگ بهاسکار» با همکاری پلیس راجستان هند از فناوری هوش مصنوعی برای حل پرونده‌های کودکان مفقودشده استفاده کرده است. در این پروژه، «ساهید اس‌کی»، یک طراح گرافیک جوان، با خلاقیت خود نیز به تیم پیوسته است.

در مصاحبه‌ای اختصاصی، ساهید توضیح داد: «عکس‌های قدیمی و آسیب‌دیده‌ای به دستم می‌رسد که چهره‌ها آن‌قدر محو شده‌اند که به‌سختی قابل‌تشخیص هستند. ما باید با استفاده از تخیل و جزئیات کمی که داریم، چهره‌ای از گذشته را بازسازی کنیم.»

او اشاره کرد که برای بازگرداندن این چهره‌ها به زندگی، از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی بهره می‌گیرد و گفت: «از مدل‌هایی استفاده می‌کنم که برای درک ویژگی‌های پیچیده چهره آموزش دیده‌اند. این فرآیند ترکیبی از خلاقیت، مهارت و فناوری است.»

از جمله ابزارهایی که ساهید در کار خود به آن‌ها تکیه دارد، ابزار «Picaso» از Freepic و ابزار پیشرفته «Illusion Diffusion» هستند که به طور ویژه برای تولید محتوای بصری با هوش مصنوعی طراحی شده‌اند.

ساهید در ادامه به این نکته اشاره کرد که الهام خود را از کنیا می‌گیرد، جایی که پروژۀ مشابهی مبتنی بر هوش مصنوعی طی چهار سال توانست ۴۹۶ کودک مفقود را پیدا کند. اما در هند، چالش‌ها به مراتب بزرگ‌تر است؛ چرا که تا پایان سال ۲۰۲۳، تعداد کودکان مفقودشده به ۴۷هزار نفر رسید. با این حال، با پیشرفت هوش مصنوعی، هنوز امیدی برای خانواده‌های این کودکان وجود دارد.

بیشتربخوانید: استفاده از فناوری‌های هوش مصنوعی برای مدیریت دارایی آینده

نقش هوش مصنوعی در حل جرایم کشور

در همین راستا، استارتاپی به نام Staqu Technologies، مستقر در گورگاون، با استفاده از راه‌حل‌های پیشرفته هوش مصنوعی در حال کمک به حل پرونده‌های جنایی است. این شرکت با همکاری چند دولت ایالتی از جمله اوتار پرادش و پنجاب، به بهبود امنیت عمومی و ارتقای ایمنی جامعه کمک می‌کند.

در حالی که تمرکز اصلی Staqu بر پشتیبانی از پلیس و نیروهای امنیتی است، تنها ۳۰ تا ۳۵درصد از درآمد این شرکت از قراردادهای دولتی تأمین می‌شود. بخش عمده‌ای از درآمد Staqu از همکاری با بخش خصوصی به دست می‌آید، جایی که تحلیل‌های ویدئویی این شرکت در کاربردهای امنیتی و عملیاتی متعددی استفاده می‌شود.

این کاربردها شامل شناسایی نفوذ، تشخیص حریق، پایش رعایت دستورالعمل‌های ایمنی در تولید و تحلیل‌های صنعت خرده‌فروشی از جمله ردیابی طول صف‌ها، نرخ ریزش مشتریان و موارد دیگر است.

بیشتربخوانید: مقابله با دره‌ی عجیب و غریب (uncanny valley) هوش مصنوعی مولد

Crime GPT و کارایی آن در حل جرایم

یکی از نوآوری‌های برجسته Staqu، ابزار Crime GPT است که توسط این شرکت طراحی شده و به پلیس «اوتار پرادش » در دستگیری مجرمان کمک شایانی کرده است. Crime GPT قادر است اطلاعات لازم را با سرعت زیاد از طریق پرسش‌های کتبی و شفاهی استخراج کند. این ابزار با قابلیت‌هایی چون تشخیص چهره و صدا و تحلیل شبکه‌های مجرمانه، روند تحقیقات را سریع‌تر و کارآمدتر کرده است. با تکیه بر پایگاه‌های داده دیجیتالی جنایی، Crime GPT اطلاعات دقیقی را در اختیار نیروهای پلیس قرار می‌دهد و به آن‌ها کمک می‌کند تا به جزئیات خاص پرسش‌هایشان دست یابند.

این ابزار نسخه پیشرفته‌تری از Trinetra، محصول دیگر Staqu Technologies، است. Trinetra به دلیل توانایی اش در ردیابی مجرمان از طریق چهره و صدا شهرت زیادی پیدا کرده است. این ابزار به پلیس اوتار پرادش دسترسی به پایگاهی حاوی اطلاعات بیش از ۹۰۰هزار مجرم را فراهم کرده و روزانه بیش از ۴۰۰ مجرم را شناسایی می‌کند. طی شش یا هفت سال گذشته، این ابزار به شناسایی بیش از ۳۰ هزار مجرم کمک کرده است؛ دستاوردی قابل توجه که در اکوسیستم امنیتی هند ارزشی بی‌بدیل دارد، به ویژه در کشوری با تراکم جمعیت بالا که فرار از جرم نسبتاً آسان‌تر است.

بیشتربخوانید: بلاک‌چین و هوش مصنوعی مولد: تیم رویایی فناوری

تجارب مشابه در سایر کشورها

هند تنها کشوری نیست که پلیس از هوش مصنوعی در حل جرایم بهره‌برداری می‌کند. در کشورهایی چون ایالات‌متحده، بریتانیا، ژاپن و سنگاپور نیز نیروهای پلیس از این فناوری برای مقابله با انواع جرائم استفاده می‌کنند. در یکی از گزارش‌ها، «آرماندو آگویلار»، معاون پلیس میامی، اعلام کرد که قبل از به‌کارگیری هوش مصنوعی، ادارۀ پلیس توانسته بود تنها ۴۵درصد از پرونده‌های قتل و کمتر از ۳۸درصد از جرایم خشونت‌آمیز را حل کند.

با اجرای هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۳، این آمار به طرز چشم‌گیری افزایش یافت و میزان موفقیت در حل پرونده‌های قتل به ۶۸درصد و در جرایم خشونت‌آمیز به ۵۸ درصد رسید. الگوریتم‌های هوش مصنوعی در حال متحول کردن چگونگی پردازش داده‌های ویدئویی و تصویری توسط پلیس هستند و قابلیت‌هایی چون تشخیص چهره، شناسایی سلاح و شناسایی رویدادها را ارائه می‌دهند.

در مالزی، محققان، در حال توسعۀ نرم‌افزار هوش مصنوعی مخصوص دوربین‌های مداربسته (CCTV) هستند تا جرائم خیابانی را کاهش دهند. این نرم‌افزار قادر است به شناسایی سلاح‌ها و رفتارهای تهاجمی بپردازد و به‌صورت آنی به مقامات هشدار دهد.

منبع: هوشیو

  • ابزارهای نوین هوش مصنوعی در خدمت پلیس هند

بیشتربخوانید: ۷ نشانه که مدیران فناوری اطلاعات (CIO) در مسیر تحول دیجیتال نیستند

کانال تلگرام  رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا