چین از صنعت رباتیک خود در کنفرانس جهانی ربات پکن رونمایی کرد
نویسنده: آندرس کور
کنفرانس جهانی ربات که از ۲۱ تا ۲۵ اوت در پکن برگزار شد، به دست حزب کمونیست چین سازماندهی شد تا جهشهای بزرگی که صنعت رباتیک چین در سالهای گذشته داشته به نمایش گذاشته شوند. حزب کمونیست مدعی شده که رباتهای انساننمای چین «بسرعت به سطح رقبای جهانی میرسند.» آنها هوش مصنوعی را در برخی از رباتهای خود تعبیه کردهاند که به امور نظامی نیز اختصاص یافتهاند.
رباتهای انساننمای چین که در این کنفرانس به نمایش گذاشته شدهاند، میتوانند به آسانی به سلاح مجهز شوند و احتمالاً از قبل مجهز شدهاند. ارتش آزادیبخش خلق از پهپادهای پرنده مسلح و رباتهای چهارپای مبتنی بر هوش مصنوعی رونمایی کرده است. این رباتها شبیه سگهایی هستند که در پشت خود مسلسل دارند. براساس گزارشها، رباتهای سگنمای قاتل میتوانند بهطور خودکار با سلاحهای خود شلیک کنند.
براساس اطلاعیه رسمی پکن در سال ۲۰۲۳، رشد سریع چین در حوزه رباتیک به کمک دولت انجام گرفته که بالغ بر ۱.۴ میلیارد دلار یارانه به این حوزه اختصاص داده است. چین در سال ۲۰۱۲ کمتر از ۱۵ درصد از رباتیک صنعتی سراسر جهان را در اختیار داشت. تعداد این رباتها تا سال ۲۰۲۲ به بالای ۵۰ درصد رسید و چین بیش از ۲۵۰ هزار ربات راهاندازی کرد که بیشترین تعداد ربات در سطح جهان است. در مقابل، ژاپن و آمریکا به ترتیب حدود ۵۰ هزار و ۴۰ هزار ربات راهاندازی کردهاند.
بیشتر بخوانید: استقرار رباتهای خدمات مهمان در هتلها
یک شرکت چینی در سال ۲۰۱۶ شرکت آلمانی کوکا را خریداری کرد که یکی از سه سازنده رباتیک صنعتی پیشرو در جهان است. دو شرکت دیگر فانوک ژاپن و آبب سوئیس هستند. تسلا نیز جزو پیشگامان ساخت ربات است. این شرکت قصد دارد در سال ۲۰۲۵ هزار عدد ربات انساننمای اپتیموس را در کارخانههای تسلا راهاندازی کند. با توجه به ارتباط نزدیک این چهار شرکت با چین، خطر انتقال فناوری و سرقت مالکیت معنوی که باعث افزایش شتاب چین در حوزه رباتیک میشود بشدت بالاست.
شرکت چینی لیمیکس داینامیکس در ۲۵ مارس از یک ربات دوپای پیشرفته رونمایی کرد که در مسیرهای صخرهای، پوشیده از چمن، ناهموار و دیگر مسیرهای چالشبرانگیز منطقهای کوهستانی در چین راه میرود. ویدئویی نشان میدهد که مربی با چوب به پاهای ربات ضربه میزند، اما او بسرعت خود را با ضربهها سازگار کرده و شکل ایستادن خود را تنظیم میکند. این ربات نسبتاً کوتاهقامت است و تنها ۷۶ سانتیمتر قد دارد، اما بسته به امور اطلاعاتی، نظامی یا کنترل جمعیت به راحتی میتوان آن را در اندازههای کوچکتر یا بزرگتر تولید کرد.
رژیم چین دستور داده که رباتها باید دوستدار انسانها باشند، از کرامت انسانی محافظت کرده و امنیت انسانها را به خطر نیندازند. چین رباتها را در قالب دستیار خانگی، پرستار سالمندان و پزشک– که براساس گزارشها روزانه ۳ هزار بیمار را درمان میکنند- توسعه میدهد. با اینحال، حزب کمونیست چین تفاسیر جدیدی از مفاهیمی نظیر حقوق بشر دارد و آنها را دائماً در راستای هدف اصلی خود که ثبات و گسترش قدرت رژیم است به کار میگیرد.
این روند نگرانیهایی ایجاد کرده که مبادا حزب کمونیست چین از تعداد زیاد رباتهای صنعتی، انساننما، سگنما و دیگر رباتهای خود در راستای اهداف تمامیتخواهانه استفاده کرده و یا آنها را به خارج از کشور صادر کند. کارشناسان نگران این هستند که خودروهای الکتریکی متصل به اینترنت هک شده و به تسلیحات کنترل از راه دور تبدیل شوند. خودروهای برقی و رباتهای صادراتی چین را میتوان ارتشی خاموش با کاربرد دوگانه در نظر گرفت که میتواند دشمن را زیر نظر بگیرد یا به آن حمله کند. برخی از رباتهای ساخت چین میتوانند در زمینه هنرهای رزمی فعالیت کنند. همچنین میتوان آنها را با قابلیتهای نظامی پنهان و درهای پشتی امنیتی طراحی کرد تا قابل هک باشند و رژیم پکن از نظر نظامی از آنها استفاده مؤثر کند.
بیشتر بخوانید: نوآوری در حمل و نقل برای کاهش آلودگی
اینکه چین رباتهای سگنمای ارزانقیمت خود را که مجهز به دوربین و میکروفون هم هستند با قیمتی کمتر از ۵۴۰ دلار صادر میکند، جای نگرانی دارد. این قیمت، رباتها را تقریباً در دسترس تمام مصرفکنندگان آمریکایی و کشورهای متحد آن قرار میدهد. دستیارهای خانگی انساننما را میتوان با قیمتی کمتر از ۱۶ هزار دلار خریداری کرد. مصرفکنندگان در آمریکا و کشورهای متحد ممکن است به فکر خرید این رباتها باشند، اما کارشناسان میگویند این رباتها قابل هک شدن هستند و ممکن است از آنها برای آسیب رساندن یا کشتن مالکانشان استفاده شود.
درصورت هک شدن در مقیاس گسترده، ارتش خاموش رباتهای ناایمن در آمریکا، تایوان یا دیگر کشورها میتوانند در اشاعه نفوذ تمامیتخواهانه، نقض حقوق بشر، نسلکشی یا فتوحات نظامی مانند تایوان به حزب کمونیست چین کمک کنند. شرکتهای رباتیک آمریکا مانند بوستون داینامیکس ویدئوهایی از رباتهایی منتشر کردهاند که درعمل پیشرفتهتر از رباتهای ساخت چین هستند. با اینحال، پکن میتواند این رباتها را هم هک کند.
حزب کمونیست چین به همان اندازه که توانمندیهای ابررایانهای عالی خود را پنهان میکند، ممکن است درخصوص توانمندیهای رباتیک خود نیز پنهانکاری کند. حزب کمونیست میتواند از بوستون داینامیکس الهام بگیرد. چین پیشتر به شکل آگاهانه از شرکتهای دارای فناوریهای پیشرفتهتر مانند تسلا برای تسریع روند توسعه در چین استفاده کرده است.
اگر هوش مصنوعی بهطور ناگهانی از کنترل انسان خارج شود، که بسیاری از کارشناسان هوش مصنوعی نیز نگران این اتفاق هستند، بسیاری از رباتهای جهان و بخش عمده اینترنت اشیاء هک شده و توانایی هوش مصنوعی برای نظارت بر محیط و انجام کارهای فیزیکی و خودمختار توسعه پیدا خواهد کرد.
با وجود آنکه خطر طغیان هوش مصنوعی یا هک انبوه رباتهای آمریکایی و اینترنت اشیاء به دست حزب کمونیست چین احتمال ناچیزی دارد، هزینه بالای آن به حدی است که آمریکا و دیگر کشورها درباره آن قانونگذاری کردهاند. این قوانین به منظور رسیدگی به رویداد موسوم به «قوی سیاه» به تصویب رسیدهاند؛ رویدادی که احتمال وقوع آن ناچیز است اما آنقدر هزینه میتراشد که باید خطر وقوع آن را به حداقل رساند.
بیشتر بخوانید: همکاری ایرباس و هلزینگ برای هوش مصنوعی در هواپیماهای نظامی سرنشیندار و بدون سرنشین
برای نمونه، ورن بیوکنن (نماینده جمهوریخواه فلوریدا)، چندی قبل پیشنهاد تصویب اصلاحیهای را مطرح کرد که گزارش سالانه پنتاگون درباره تهدیدات فناوری نظامی هوش مصنوعی چین را میطلبید که برای مثال میتوان به سگهای رباتیک مبتنی بر هوش مصنوعی اشاره کرد. این اصلاحیه بدون حتی یک رأی مخالف از جانب هردو حزب به تصویب مجلس رسید.
جلوگیری از استفاده چین از ترکیب خطرناک هوش مصنوعی و رباتیک نظامی- و رقابت تسلیحاتی متناظر با آن- به چیزی فراتر از نوآوری نظامی از سمت آمریکا نیاز دارد. این امر مستلزم قطع دست حزب کمونیست از قویترین پایگاه تولیدی جهان در چین است تا دیگر کشورها نیز از توسعه رباتهای نظامی قدرتمند و نابسامان با استفاده از هوش مصنوعی دست بکشند. با توجه به اینکه حزب کمونیست تمایلی به کنترل تسلیحاتی ندارد و حتی درصورت استقبال چین از این مسئله نمیتوان چندان به آن اعتماد کرد، این امر دستکم از طریق یک تحول اخلاقی بنیادین در چین انجامپذیر خواهد بود که به احتمال زیاد مستلزم دموکراتیزه شدن این کشور است.
منبع: اپک تایمز
بیشتر بخوانید: ABB پلتفرم کنترل رباتیک نسل بعدی OmniCore را راه اندازی کرد
- چین از صنعت رباتیک خود در کنفرانس جهانی ربات پکن رونمایی کرد