رویارویی دیجیتال غرب و شرق
تنش در روابط چین و آمریکا از سالها پیش وجود داشته، اما در دوران ریاستجمهوری ترامپ، بهویژه سالجاری میلادی، این تنشها شدت پیدا کرده است. دولت ترامپ تدابیر گوناگونی برای مقابله با چین اتخاذ کرده است و بسیاری از تحلیلگران معتقدند آنچه در جریان است، جنگ سرد جدید بین دو ابرقدرت است. تنش بین چین و آمریکا در حوزه فناوری، تجارت، داراییهای معنوی و… ادامه دارد؛ اما با توجه به اینکه در آینده نزدیک دولت جدید در آمریکا تشکیل خواهد شد، احتمال کاهش تنشها نیز وجود دارد.
درباره افق روابط اقتصادی چین و آمریکا دیدگاههای گوناگونی مطرح است. عدهای معتقدند بر شدت تنشها افزوده میشود و در نهایت دو اقتصاد از هم جدا خواهند شد. عدهای نیز میگویند اگر دو طرف رفتارهای منطقی و درست داشته باشند از تنشها کاسته میشود.
این باور وجود دارد که دو حزب دموکرات و جمهوریخواه از نظر دیدگاهی که درباره چین دارند، تفاوت عمیقی با هم ندارند و صرفا روشهای آنها برای مهار چین متفاوت است. در واقع با استقرار بایدن در کاخسفید تغییری در سیاستهای آمریکا در قبال دریای جنوبی چین، تایوان یا هنگکنگ پدید نخواهد آمد؛ اما درباره تعرفهها و روابط اقتصادی، دو طرف میتوانند به مذاکره بپردازند.
واژه جدایی یا Decoupling به واژه پراستفاده این روزها تبدیل شده و منظور از آن، کاهش قابل ملاحظه روابط چین و آمریکا در حوزههای گوناگون از جمله اقتصاد، فناوری و… است.
در مطالب حاضر به دیدگاههای مختلف درباره جدایی چین و آمریکا، احتمال رفع تنشها بین دو کشور، خطرات حاصل از تشدید تنشها و اقداماتی که چین برای کاهش وابستگی خود به آمریکا انجام داده اشاره شده است.
احسان آذرینیا؛ دنیای اقتصاد